Žodynas: kabeliai ir laidai – kas tai?

Skaičiavimų duomenimis naują namą sudaro apie 88 kg varinių elektros laidų. Tai – namo venos ir arterijos, kuriomis „teka“ elektros gyvybiniai resursai. Kad gyventojai būtų patenkinti, reikia pasirūpinti namo „sveikata“ – užtikrinti kokybiškų, poreikius atitinkančių kabelių, laidų ir kitų priedų aprūpinimu. Tad, kas yra svarbiausia įsigyjant įvairių tipų laidus?

Kabelis – vienas abstrakčiausių terminų ne tik elektros specialisto, bet ir paprasto žemiškojo žodyne. Bendroji kabelių paskirtis – pernešti audio ar video signalą nuo vieno prietaiso iki kito, pvz., nuo DVD grotuvo iki televizoriaus, nuo kompiuterio iki vaizdo projektoriaus. Kabeliai gali būti trijų rūšių: skirti perduoti tik vaizdą, tik garsą arba ir vaizdą, ir garsą. Tačiau šie elektros komponentai nekonvertuoja signalų, tai – priimančio prietaiso užduotis, kabelis yra tik pernešimo priemonė. Kita vertus, naudojant netinkamą ar sugadintą kabelį, suprastėja rezultato kokybė, taigi nedėkite sudilusių padangų ant naujojo automobilio.

Laidas – dar vienas plačiai (o gal ir plačiausiai?) paplitęs elektronikos priedas. Nors veikimo principas ir daugelio rūšių toks pats, yra gaminami iš skirtingų medžiagų. Pats populiariausias – varis – yra laikomas „aukso standartu“, nes pasižymi labai geru laidumu ir gali būti lengvai lenkiamas. Nors jis ir nėra lengviausiai aptinkamas lyginant su kitais laidžiaisiais metalais, kaina išlieka prieinama. Pigesnis variantas yra aliumininis laidas, tačiau tuo pačiu lemia ir prastesnį laidumą. Kad būtų užtikrintas kainos ir efektyvumo santykis, taip pat gaminami vario-aliuminio lydinių laidai. Na ir galiausiai, didžiausiu laidumu pasižymintys sidabro laidai. Tačiau juos įpirkti gali ne kiekvienas – kaina „besikandžiojanti“, be to, nėra lengvai lankstomi.

Taigi, kai prireikia naujo laido ar kabelio, o specifinių žinių stokojama, geriausia pasitarti su specialistu parduotuvėje. Tačiau žinoti elektros komponentų tipus, kokie priedai derinami, taip pat naudinga, nes be šių sujungimų gali būti neįmanomas tiek produktyvus laisvalaikis, tiek būtina kasdienė veikla namuose.

Scroll to Top