Šildymas žiemą: kaip sutaupyti?

Šildymo sezono su siaubu laukia daugelis: tiek gyvenantys nuosavuose namuose, tiek butuose. Tiesa, tai itin priklauso nuo to, apie kokio namo šildymą kalbame. Nauji ar apynaujai pastatai dažniausiai pasižymi taupumu ir ergonomiškumu, tačiau didžioji visuomenės dalis įsikūrusi sovietiniais laikais pastatytuose daugiabučiuose ar senesniuose gyvenamuose namuose. Tačiau, kaip sakoma patarlėje, nėra padėties be išeities, todėl yra tam tikrų būdų, kurie gali padėti sumažinti išlaidas, skiriamas šildymui.

Vilniaus Energijos svetainėje nurodomos keturios priemonės, kurios leidžia efektyviau išnaudoti sunaudojamą energiją. Tai: langų sandarinimas, termostatai ir šilumos davikliai, šilumos punkto rekonstravimas bei buitinio karšto vandens sistemos rekonstravimas. Jas vienareikšmiškai palyginti ir įvertinti naudingiausią yra sunku, nes gali būti lyginamas padidėjęs efektyvumo lygis, atsipirkimo laikotarpis ar kaina.

Pagal sutaupymo procentą butuose pirmauja termostatai ir šilumos davikliai, tačiau jų atsipirkimo laikotarpis yra ilgiausias – beveik 7 metai. Davikliai itin naudingi, nes padeda efektyviai paskirstyti skirtingos temperatūros orą. Jau nuo mokyklos laikų žinoma, kad šiltas oras kyla į viršų ir nėra naudingai išnaudojamas, nes vaikščioti visgi tenka ant šaltų grindų. Oro perskirstymas gali būti esminis žingsnis norimai temperatūrai namuose užtikrinti. Žinoma, termostatai ir šilumos davikliai reikalauja nemažų investicijų, tačiau tai reiškia ir daugiausiai naudos. Kita vertus, skirti žymią dalį lėšų gali ne kiekvienas savininkas.

Nors ir praėjo langų sandarinimo „bumas“, kai daugiabučių langai buvo masiškai keičiami naujais plastikiniais ar mediniais, vis dar yra namų, pro kurių langus tiesiogine žodžio prasme švilpia vėjai. Nauji langai leidžia sutaupyti apie 7 proc. energijos, o atsipirkimas sąlyginai greitas – treji metai su puse. Dėl šios priežasties tai – itin populiarus ir gana veiksmingas būdas sutaupyti, o nesuspėję į visuotinį langų keitimą, turėtų pasinaudoti šia proga. Taigi, skyrus lėšų, galima žymiai sumažinti šildymui skiriamas išlaidas net senesnio tipo namuose.

Scroll to Top