Trisluoksnės parketlentės ir jų išskirtinumas

Mažiau patyrę žmonės, tie kurie pirmą kartą rengiasi namų apdailai ar ketina viską daryti patys, dažnai painioja specifinius statybų ir apdailos medžiagų terminus. Pavyzdžiui, ne retai, žmonės nežino, kad laminatas tėra tik parketo imitacija. Net labai aukštos kokybės laminatas negali atstoti parketo. Tačiau nepaisant to, laminuotos grindys yra puikus sprendimas tiems, kurie mėgsta dažnai atnaujinti savo gyvenamąją aplinką ir negali pakęsti monotonijos.

 

Kad būtų dar aiškiau, štai pagrindinės ir dažniausiai naudojamos grindų rūšys:

  • vienetinis parketas (eglutę primenantis raštas gaunamas sujungiant trumpas parketlentes);
  • plytelės (dažniausiai naudojamos vonioje ar virtuvėje);
  • parketlentės (klojamos „plaukiojančiu būdu“ arba klijuojamos ant pagrindo);
  • kamštinės grindys (dar nelabai populiarios Lietuvoje, ekologiškos, tinkamos klijuoti drėgnose patalpose, dengiamos alyva ar laku);
  • masyvo grindys (jautriai reaguojančios į temperatūros ir ypač drėgmės pokyčius);
  • linoleumas (dar vadinamas PVC arba viniline danga, nors visi jie turi specifinių savybių ir nėra visiškai tas pats daiktas);
  • ir laminuotos grindys (puikus variantas taupantiems, nesiruošiantiems kruopščiai prižiūrėti savo grindų, norintiems jas įsirengti greitai ir lengvai bei vertinantiems atsparų grindinį).

Šiuo metu egzistuoja trys parketlenčių rūšys iš kurių galite rinktis grindis, kuriomis naudositės, matyt, mažiausiai kelias dešimtis metų. Tai yra: dvisluoksnės, trisluoksnės ir medžio masyvo parketlentės. Tam, kad būtų aiškesnės išskirtinės trisluoksnių parketlenčių savybės, apžvelgsime visas tris rūšis.

 

Medžio masyvo parketlentės yra gaminamos iš vientiso medžio masyvo. Gali būti klijuojamos ant specialaus pagrindo gaminamo iš medžio plokščių, ant kruopščiai išlygintų lentų paviršiaus arba ant ypač lygaus betono pagrindo. Jau suklijuotos parketlentės gali būti šlifuojamos, gruntuojamos ir lakuojamos. Vienas didžiausių jų pliusų: grindys pagamintos iš medžio masyvo parketlenčių – negirgžda.

 

Dvisluoksnės parketlentės būna suklijuotos iš dviejų medienos sluoksnių. Viršutinis tauriosios medienos sluoksnis – kietmedžio lukštas, o apatinis – fanera su grioveliais ir įlaidais, skirtais parketlenčių tarpusavio sujungimams. Klijuojamos gali būti ant tokių pat pagrindų kaip ir medžio masyvo parketlentės. Pliusai, kuriuos verta paminėti – negirgžda (arba girgžda, bet nesmarkiai), klojant galima išgauti įvairius raštus, tinkamos šildomoms grindims, izoliuoja šilumą.

 

Trisluoksnės parketlentės būna suklijuotos iš trijų medienos sluoksnių. Viršutinis tauriosios medienos sluoksnis – kietmedžio lukštas (padengtas atspariaisiais lakais), vidurinis – susideda iš aptašytų ir juostelėmis išpjaustytų spygliuočių medienos rąstelių, kuriuose yra sujungimams skirti grioveliai ir įlaidai, apatinis sluoksnis – spygliuočių medienos lukštas. Apatinis sluoksnis užfiksuoja, laiko ir išlygina viduriniame sluoksnyje esančius tašelius. Pliusai: gaminamos su „click“ modifikacija, kuri padeda grindis pakloti greičiau ir lengviau.

Trisluoksnės parketlentės ir jų išskirtinumas11

Būtent dėl „click“ savybės trisluoksnės parketlentės ir išsiskiria iš trijų apžvelgtų parketlenčių rūšių.

Scroll to Top