Kaminų įdėklai

Kaminų įdėklai – ne tik privalumas, bet ir būtinybė

Gyvenantiems nuosavuose namuose žmonėms vienaip ar kitaip teko susipažinti su kaminais, jų sistemomis ir įdėklais. O kuo patrauklūs pastarieji ir kodėl jų svarba tokia didelė? Visų pirma, kalbėdami apie saugius kaminus, negalime nepaminėti ir kaminų įdėklų. Kaminų įdėklai pritaikomi tiek naujose statybose, tiek renovuojant senesnės statybos namus. Straipsnyje išnagrinėsime kelis esminius kaminų įdėklų privalumus.

Norintiems apsisaugoti nuo gaisro

Senieji kaminai yra stačiakampio arba kvadrato formos, todėl tokių kaminų kampuose kaupiasi suodžiai, kiti degimo produktai. Jie užsilieka kampuose, nes dūmai per kaminą kyla spirale. Kai sumontuojamas kamino įdėklas, kuris yra apvalus, jame beveik nesikaupia suodžiai – kaminas rečiau užsikemša, o metalinį kamino įdėklą kur kas paprasčiau išvalyti.

Kai suodžiai dega, jų temperatūra pakyla iki 1000-1200 laipsnių. Tokia aukšta temperatūra sudaro prielaidas kilti suodžių gaisrui, jeigu kaminas nėra paruoštas naudojimui bei kruopščiai išvalytas. Kaminų įdėklai gaminami iš kokybiško nerūdijančio plieno, todėl yra atsparūs net ir itin aukštai temperatūrai. Sumontavus tinkamą įdėklą kaminas apsaugomas ir nuo galimo gaisro namuose. Todėl kaminų įdėklas pasiteisina ir norintiems išvengti gaisro.

Siekiantiems pailginti mūrinių kaminų tarnavimo laiką

Tikriausiai žinote, kad mūrinius kaminus labai veikia šaltis ir neigiama temperatūra? Kaminu kyla šilti dūmai, o iš išorės mūrinį kaminą žiemą kausto šaltis. Susidaro milžiniškas temperatūrų pokytis, mūrinio kamino vidaus tarpeliuose kondensuojasi drėgmė, todėl per laiką kaminas ima dilti. Dėl to prireikia kaminą remontuoti ar dar blogiau – jis ilgainiui gali sugriūti. Jei kamine sumontuotas metalinis įdėklas, visas krūvis tenka jam, garai nepasiekia išorinės mūrinės kamino sienos, todėl ji ilgą laiką išlieka nepažeistos struktūros.

Metalinis kaminas įkaista vos per porą minučių, o storas mūras kaista iki valandos, todėl turint metalinį kamino įdėklą kondensatas praktiškai nesusidaro. Pagal naujausius statybos reikalavimus, mūrinių kaminų be metalinių įdėklų eksploatuoti iš viso nebegalima. Tačiau kaminų įdėklus reikia sumontuoti ne todėl, kad tai reglamentuoja įstatymai, tačiau paisant savo ir savo šeimos saugumo bei gerovės.

Scroll to Top