metalo konstrukciju gamyba

Metalo konstrukcijų gamyba – pagal griežtus standartus

Metalo konstrukcijų gamyba iš plieno turi užtikrinti jų tvirtumą. Tai itin svarbu, nes konstrukcijos paprastai naudojamos potencialiai pavojingiems įrenginiams ir ten, kur turi būti užtikrina darbuotojų sauga. Metalinės konstrukcijos ir jų elementai tarpusavyje paprastai jungiami pagal konstruktorių-technologų parengtus sujungimo mazgus konkrečiam projektui, pagal konstruktorių-technologų parengtus ir Techninės Priežiūros Tarnybos patvirtintus suvirinimo procedūrų aprašus.

Europos Sąjungoje galioja standartas EN-1090-1, pagal kurį visos ES plieno ir metalo konstrukcijų dalys turi būti žymimos „CE“ ženklinimu. Įmonė, atliekanti metalo konstrukcijų gamybą, turi turėti sertifikatą, patvirtinantį, jog jos gaminiai atitinka šį standartą.

Šiame standarte yra nustatyti statybinių plieninių ir aliumininių elementų bei rinkinių, pateikiamų rinkai kaip statybinių gaminių, eksploatacinių charakteristikų atitikties įvertinimo reikalavimai, nurodo Lietuvos standartizacijos departamentas. Standartas apima ir plieninių elementų, naudojamų kompozicinėse plieninėse ir betoninėse konstrukcijose, atitikties įvertinimą. Elementai gali būti naudojami tiesiogiai arba statybos darbams, arba kaip konstrukciniai elementai rinkinių pavidalu. Standartas taikomas tiek serijinės, tiek neserijinės gamybos konstrukciniams elementams, įskaitant rinkinius.

Ką reikia žinoti apie šį standartą ir atvejus, jeigu metalo konstrukcijų gamyba buvo vykdoma nesilaikant šio standarto? Kaip nurodoma Ugdymo plėtotės centro sudarytoje mokomojoje medžiagoje, „CE“ santrumpa naudojama kaip simbolis, kuris reiškia, kad produktai pažymėti „CE“ ženklu atitinka esminius Europos direktyvos reikalavimus, ir įrodyta, kad gaminys jau praėjo atitinkamas įvertinimo procedūras ir / arba gamintojo gamybos kontrolės sistemos įvertinimą. Taip pat leidinyje informuojama, kad produktai kuriems atitinkamos direktyvos reikalauja pritvirtinti „CE“ ženklą, tačiau nepažymėti „CE“ ženklu, neturi būti leidžiami platinti Europos Sąjungos rinkoje. Be to, produktai pažymėti „CE“ ženklu, tačiau pasirodę neatitinkantys saugos reikalavimų, turi būti panaikintas iš rinkos, pažymi informaciją rengę specialistai. Taip pat, jeigu yra įrodyta, kad nuolat pažeidžiamos direktyvos nuostatos, gaminys turi būti apribotas arba išvis uždrausta jam patekti į Europos Sąjungos rinką arba netgi priverstinai pašalinamas iš rinkos.

Scroll to Top