Namų projektavimas. Nuo ko pradėti?

Galvojate apie būsto statybas, bet nežinote nuo ko pradėti? Namo statybose yra seka procesų, kuriuos būtina atlikti, norint ramiai gyventi nuosavame name. Neišsigąskite, tai tikrai nėra greitas procesas, kurį galite atlikti per kelias savaites. Net ir turtingiausi žmonės savo svajonių namus pasistato per ilgą laiką, ne todėl, kad tai ilgas procesas tvarkant popierius, o todėl, kad jiems yra svarbus namų projektavimas. Juk kiekvienas norime gyventi gražioje, mums malonioje aplinkoje, nes mums svarbus tas jausmas, jog pagaliau esame namuose, ten kur įdėjome laiko ir pastangų, kuriant asmeninę erdvę. Todėl dabar trumpai aptarsime namo statybos etapus, nuo pradžios iki statymo.

Pirmiausia, Jums reikia turėti tinkamą sklypą, kuris būtų patogus ne tik atvykstantiems svečiams, bet ir Jums patiems. Tai gana sudėtingas ir laiką užimantis procesas, nes reikia apsispręsti, kurioje vietoje statysitės namą, ar tai mus užmiestis, ar miestas. Taip pat svarbu, kad sklype būtų vandentiekis bei elektra, antraip reikės mokėti nemažus pinigus už šių paslaugų atsivedimą. Taip pat svarbi ir kita infrastruktūra – keliai, todėl reikia pagalvoti, ar prie namo bus žvyrkelis ir reikės kęsti dulkes, ar bus normalus ir patogus kelias.

Tuomet išsirinkus sklypą yra reikalinga topografinė nuotrauka, kurioje atsispindi sklypo reljefas. Ši nuotrauka yra būtina, norint priimti inžinerinius sprendimus. Nes vargu ar išgyventumėme be elektros, dujų, vandentiekio, todėl topografinė nuotrauka ir yra svarbi, kad būtų galima lengviau parengti svarbius inžinerinius tinklus.

Toliau seka namų projektavimas. Tačiau dar prieš einant pas architektą svarbu turėti nuosavybės dokumentus, tokius kaip registrų centro pažymėjimą, žemės sklypo planą bei įvairius brėžinius, kurių dėka bus lengviau projektuoti būstą. Tuomet galite ateiti pas architektą, tik svarbu, kad turėtumėte viziją, koks tai turėtų būti namas, žinoma kelių aukštų, ekonomiškas, modernus ar klasikinis ir taip toliau. Geriau yra žinoti ko norite, nes tai bus lengviau pačiam architektui suprojektuoti Jūsų svajonių namą, bei sutaupysite savo ir architekto laiką. Jeigu nežinote tikslios namo vizijos, Jums architektas gali pasiūlyti kitus jau esamus projektus, kurie dažniausiai yra sukurti kompiuterio bei atrodo itin realiai.

Kai namo projektas yra suderinamas, reikia jį pateikti savivaldybės administracijos skyriui, kuris yra atsakingas iš projektų patvirtinimą. Nors tai dažniausiai ir užtrunka, tačiau greitai atsiperka, kai pagaliau galite matyti, kaip kyla Jūsų svajonių namas.

Scroll to Top