lietvamzdziai

Kaip teisingai sumontuoti lietaus nuvedimo sistemą?

Kiekvienas statybininkas žino: teisingai suprojektuota stogo konstrukcija yra itin svarbus aspektas be kurio neįmanoma turėti patikimo stogo virš galvos. Tačiau tvirtam stogui neužtenka vien aukštos kokybės stogo dangos, pavyzdžiui čerpių. Bene vienas svarbiausių stogdengystės aspektų yra lietaus nuvedimo sistema ir lietvamzdžiai. Specialių konstrukcijų, iš įvairių medžiagų gaminami produktai atitinka vieną pagrindinę funkciją – neleidžia vandeniui bei drėgmei kauptis ant stogo ar stogo dangos tarpuose. Tačiau tam, kad būtų galima užtikrinti visišką lietaus nutekėjimą nuo stogo, reikėtų žinoti, kaip apskritai montuojama lietaus nuvedimo sistema. Pateiksime keletą patarimų, pagal kuriuos sumontuoti lietvamzdžiai tarnaus nepriekaištingai ne vienerius metus.

1. Lietaus nuvedimo sistemos montavimas prasideda nuo latako laikiklių pritvirtinimo. Latakas yra bene svarbiausias šios sistemos elementų, kadangi būtent juo nuteka vanduo nuo stogo. Juos tvirtinant svarbu lakatus primontuoti taip, kad nuo stogo slinkdamas sniegas nesulaužytų ar neįlenktų pačio latako, o tik subėgtų ir toliau tekėtų lataku žemyn ant žemės. Tai galima nesunkiai padaryti, jei latako išorinį kraštą pritvirtinsite ne žemiau kaip 25 mm nuo tos vietos, kur pasibaigia stogo plokštumos tęsinys. Be to, maždaug 150 mm atstumas turėtų būti paliktas tarp tolimiausių latako laikiklių: vadinasi pirmąjį ir paskutinįjį laikiklius privaloma pritvirtinti kažkur 15 cm nuotoliu.
2. Vienas sunkesnių aspektų, montuojant latakus, yra teisingo jų nuolydžio suformavimas. Tam reikalinga papildoma priemonė – žymėjimo virvelė. Profesionalūs stogdengiai, montuodami lietaus nuvedimo sistemą žino, kad latako nuolydis turėtų būti kažkur nuo 2 iki 5 mm tiesiniam metrui. Vienodus nuolydžius keliose skirtinguose vietose išlaikyti yra daug lengviau negu matuojant metru ar kitais paprastais būdais. Visgi, patys latakai vienas nuo kito negali būti pritvirtinti didesniu kaip 900 mm atstumu.
3. Norint, kad latakas gerai laikytųsi prie laikiklių, būtina jį prispausti prie galinės briaunos. Kai pati briauna jau tvirtai remsis į laikiklio atramą, galima jį galutinai užfiksuoti. Pasitaiko atvejų, kai netvirtai įstatytas latakas ilgainiui atsilaisvina ir pažeidžia dažų dangą. Tad visuomet įsitikinkite, ar lataką įstatėte tvirtai.
4. Latakai nurodytose vietose apjuosiami specialiais lankais, o ties lietvamzdžių latakų galais dedami specialūs dangteliai. Tam tikrose vietose lietvamzdžiai sujungiami vienas su kitu, tada pritvirtinami prie santakos. Visa tai padarius lietvamzdžių sistema beveik pabaigta – lietvamzdį galima statyti ten, kur numatyta. Svarbus momentas – jie turi būti atitraukti ne mažiau kaip 20 mm nuo sienos.

Scroll to Top