Modernus ir patogus stogas: plokščias ar šlaitinis?

Šiandien matome įvairiausių tipų modernių gyvenamųjų namų. Turbūt pagrindinis elementas, kuris tradicinės išvaizdos namą labiausiai išskiria iš šiuolaikinių namų, pastatytų pagal paskutines architektūros tendencijas – tai stogas. Mums vis dar įprasti namai su smailėjančiais ar bent jau šlaitiniais stogais. Kuo skiriasi šiuolaikiniai plokštieji ir šlaitiniai stogai ir kuris iš jų gali pasigirti didesniais pranašumais?
Plokšti stogai – tai tokie stogai, kurių paskutinio aukšto lubos ir stogas sutampa toje pačioje plokštumoje, tai gali būti stogai su nuolydžiu nuo 0,7 iki 7 laipsnių. O štai didesnio nuolydžio stogai jau bus vadinami šlaitiniais. Būna vienašlaičiai, dvišlaičiai ar keturšlaičiai ir kitokie stogai.
Šlaitiniai stogai ypatingi tuo, jog turi ryškesnį stogą nei bešlaičiai namai. Todėl dailiomis čerpėmis dengtas šlaitinis stogas bus išraiškingesnis už bešlaitį stogą. Šiandien madingos matinės ar sodrių spalvų čerpės. Pavyzdžiui Roben gaminamos čerpės yra tvirtos, blizgios ir ekologiškos, Roben siūlomas tamsių spalvų čerpių asortimentas tiks ne tik tradicinio namo stogui, bet ir itin modernaus įvaizdžio būstui. O štai plokštieji stogai siūlo galimybę ant jų įsirengti žalią sodą ar terasą.
Kalbant apie įrengimą, jeigu norite plokščiojo stogo, geriau nė nesivarginkite jo įsirengti, jei norite kuo daugiau sutaupyti. Šių stogų įrengimas reikalauja didelio kruopštumo ir tikslių apskaičiavimų bei kokybiškų medžiagų, kadangi, plokščiasis stogas gauna didesnį kiekį vėjo ir kritulių apkrovų. Tačiau tiek šiam, tiek šlaitiniam stogui būtina gera hidroizoliacija, tad bet kuriuo atveju rengiantis stogą reikia investuoti.
Teigiama, kad plokštieji stogai tarnauja šiek tiek trumpiau negu šlaitiniai, tačiau juos įsirengti yra pigiau. Tad pačiam žmogui rinktis, kuris stogas jam arčiau širdies. Žiūrint estetiškai, abiejų tipų stogai gali būti įrengti itin moderniai ir patraukliai, tačiau siekiant funkcionalumo ir ilgaamžiškumo ko gero geresnis pasirinkimas yra šlaitiniai stogai.

Scroll to Top