Šiaudiniai namai

Su kuo jums asocijuojasi šiaudiniai stogai? Vieniems su trim paršiukais iš legendinės pasakos, kitiems su senove, kai buvo statomi šiaudiniai namai. Manote, kad tokie namai nebepopuliarūs? Deja, jie visame pasaulyje yra ant bangos ir lyg atgimimas prisikėlė iš praeities. Kadangi gyvename tokiais laikais, kai reikia vertinti gamtą, ekologiją, o ir finansinė padėtis pas visus nėra vienodai stabili, tad tenka imtis kokių nors alternatyvų. O šiaudiniai namai kaip tik ir sutampa su gamtos harmonija ir pigumu. Dažnai žmonės statydamiesi šiaudinius namus tiesiog tam tikrų žaliavų, šiaudų randa laukuose, tačiau yra ir tam tikrų trūkumų statant šiaudinį namą.

Rinkoje yra begalės įvairių rūšių šiaudinių namų, bet pagrindiniai šiaudiniai namai yra skirstomi į tris grupes, tai karkasinius, bekarkasius bei skydinius. Tad šiek tiek trumpai apie juos:
—Bekarkasiai namai yra statomi iš gerai suslėgtų šiaudų blokelių, o pastarieji yra sutvirtinami specialiais mediniais strypais. Toks šiaudinis namas labiau tinka nedidelių namų statybai;
—Karkasinis šiaudinis namas nėra tas pats, kad tradicinis karkasinis namas, bet gana panašus. Šiuo atveju tai pirma išliejami pamatai bei sutvirtinamas medinis karkasas su stogu, o vėliau šiaudais yra užtvirtinamas pats karkasas;
—Skydiniai šiaudiniai namai yra statomi tiesiog iš anksto pagamintų ir suslėgtų šiaudų skydų.

Kalbant apie šiaudinių namų privalumus, tai jie yra išties lanksčiai statomi, o ir nereikia daug jėgos tokiam darbui atlikti, užtenka vos iki 5 darbininkų. Be to yra puikios galimybės kūrybai pasireikšti, nes kaip ir karkasiniai namai, šiaudiniai namai lengvai pasiduoda architektūriniams nukrypimams. Kone didžiausias privalumas šiaudinių namų yra tas, kad jie puikiai sulaiko šilumą, tad pasistatę tokį namą savininkai tikrai nešals, o ir sutaupys nemažai pinigų šildymo išlaidoms. O jeigu bijote drėgmės ar gaisro pavojaus, tai žinokite, kad šiaudai puikiai praleidžia drėgmę, bet jos visiškai nesugeria. Dar pasisavinti drėgmę trukdo ir molis su kuriuo statomi namai. Galiausiai, šiaudiniai namai yra natūralūs bei pastatyti iš žmogui nekenkiančių medžiagų.

Scroll to Top