Tipinis ar individualus namas?

Dažnai žmonės prieš statant namus turi įsigyti namo projektą. Juk tai kone svarbiausia statybos dalis, kai reikia statyti pagal brėžinius. Tikriausiai, kiekvienas turi savo galvoje planą ir vizualizacija, kaip turės atrodyti jau galutinai pastatytas namas. Bet pirma reiktų pradėti nuo smulkmenų — tai kokio tipo namas bus.

Dažniausiai geriausi namų projektai skirstomi į tipinius bei individualius. Individualūs projektai, tai tokie projektai, kurie sukurti nuo pat pamatų, pagal pačią kliento idėją. Visos sienos, lubos, stogas, langai, durys turi atrodyti taip, kaip jis įsivaizduoja. Dėl šios priežasties tai ir yra individualus ir vienetinis namo projektas. Žinoma, toks projektas kartais reikalingas ne dėl pačių naujakurių noro, o dėl pasirinkto sklypo reljefo, tarkim kai namas statomas ant kalvos, bei šlaito. Tipinis arba kitaip vadinamas kartotinis namo projektas yra toks, kokį sudarė pats architektas ir jį gali nusipirkti bet koks žmogus. Žinoma, geriausi namų projektai yra tuomet, kai patys juos kuriame, tačiau tipinį namą galima keisti iš vidaus.

Iš ko susidaro namo projektas? Tai dažniausiai jį sudaro trys dalys, tai architektūrinė namo dalis, visa konstrukcinė bei komunikacinė dalis (kanalizacija, vandentiekis, elektros izoliacija, šildymas ir t.t.) Bet geriausi namų projektai būna tuomet, kai pats žmogus žino ko jis nori. Ir galutinis variantas jį dėl to tenkina. Svarbu žinoti, kokio dydžio namas bus, kiek aukštų ir kambarių jis turės. Ar ruošiamasi jame gyventi su gausia šeima, o gal dažnai pas šeimininkus užsuka draugai. Apie viską reikia pagalvoti, nes nuo to priklauso namo dydis. Taip pat reikia žinoti ar reikalingas garažas, ar tiks ir pastogė. Bus mūrinis, medinis, karkasinis, blokinis namas, ar namas turės sandėliuką, o gal rūsį. Viską reikia žinoti. Nes kuo daugiau informacijos žino architektas, tuo geriausi namų projektai ir yra pasiekiami.

O namo kaina priklauso tik nuo norų, bei naudojamų medžiagų. Po kol kas pigiausias namas yra karkasinis, jis ne tik greitai pastatomas, bet yra ir ilgaamžis bei patvarus. Tuomet visi pinigai eina į patį įrengimą ir vidaus apdailą. Nereikia pamiršti ir aplinkos apželdinimo, kuris taip pat svarbus visoje estetikoje. Bet paprastai prie namo projekto yra priskaičiuotas ir statybos leidimas, nes be pastarojo negalima pradėti namo statybos.
Jei renkatės kokį namą ar kartotinį, ar individualų rinktis, tai geriau pasilikite prie kartotinio. Nes tai bus mažiau darbo, o ir vidaus planą galėsite susidėlioti kaip tik jums patinka.

Scroll to Top