siltnamis

Šiltnamiai – kur ir kokį statyti?

Visi mėgsta šviežius ir kvepiančius pomidorus, ką tik nuskintus iš savo šiltnamio dar tik prasidėjus vasarai. Šiltnamyje pomidorai, agurkai ar kitos daržovės sunoksta daug greičiau nei lauke, tad derliumi galima mėgautis greičiau ir ilgiau. Kam tokie privalumai nepatiktų? Nusprendus pasistatyti šiltnamį savo kieme, reikia nuspręsti ne tik kokias dalis nusipirkti šiltnamio įrengimui iš parduotuvės https://www.b-a.eu/c2616/Siltnamiai  , tačiau ir kur jį statyti. Būtent tai trumpai aptarsime šiame straipsnyje.

Vietos šiltnamiui parinkimas

Norint, kad šiltnamis būtų efektyvus, reikalinga saulės šviesa. Todėl specialistai rekomenduoja statyti ten, kur ant šiltnamio nekristų namo ar itin didelių medžių šešėlis. Geriausia, kuomet šiltnamis stovi šiaurės pietų kryptimi, t.y. įėjimas į konstrukciją yra iš pietų pusės, o šiaurinėje dalyje šiltnamio galas. Taip augalams daugiausia klius ryte ir per pietus šviečianti saulė, tad užteks ir šviesos, ir šilumos. Šiluma itin aktuali pavasarį, kuomet lauke vis dar vėsu, galbūt naktį netgi būna paviršutinės šalnos. Pavasarį labai svarbi rytinė saulė, kad šiltnamis greičiau įšiltų, nesusidarytų dideli temperatūrų svyravimai. Jei saulė pasiekia šiltnamį tik po pietų, naktį atvėsęs oras išsilaiko per ilgai ir tai gali pakenkti augalams ar tiesiog pristabdyti jų augimą.

Vasarą dienos metu šiltnamis įkaista, tad jį reikia vėdinti arba strateginėje vietoje galima pasodinti vyšnią ar slyvą. Pavasarį, kuomet gyvybiškai reikalinga šiluma, šie medžiai neapsilapavę ir nuo jų nekrenta šešėlis. Tuo tarpu vidurvasarį, per pačius karščius, pietų pusėje augantis medis sukurtų pavėsį ir apsaugotų šiltnamio augalus nuo perdegimo.

Jei yra galimybė, šiltnamį galima šlieti prie namo. Viena namo siena taptų ilgąją šiltnamio siena, kuri naktį spinduliuoja šilumą ir neleidžia šiltnamiui atvėsti. Toks variantas itin naudingas, tačiau deja, pasirenkamas gana retai.

Šiltnamio dydis

Kuo didesnis šiltnamis – tuo geriau, gali pasakyti bet kuris specialistas, tačiau visgi dydį gali apriboti sklypo plotis ar šiltnamio statymo vieta. Kuo didesnį rekomenduojama statyti ne tik dėl to, kad galima prisiauginti daugiau daržovių, tačiau dėl to, kad didesniame lengviau išlaikyti tolygią temperatūrą, mažesni svyravimai tarp dienos ir nakties temperatūrų.

Tačiau statant didelį šiltnamį derėtų prisiminti sodininkystės pamokas ir neapsigauti. Dažniausiai šiltnamyje auginami pomidorai ir agurkai nedera vienoje vietoje. Pomidorams reikalingas sausas oras ir drėgna žemė, tuo tarpu agurkams reikalingas drėgnas oras. Žinoma, galima suktis ir su vienu šiltnamiu, tiesiog pomidorai sodinami arčiau įėjimo ir šiltnamis dažniau vėdinamas, tuo tarpu šiltnamio gale kaupiasi daugiau drėgmės, tad ten gali gyvuoti agurkai. Dar geriau jei šiltnamyje įrengiama pertvarka, tuomet lengviau palaikyti tinkamas sąlygas abiems daržovėms. Dar geresnis variantas yra pastatyti dviejų galų šiltnamį – iš vienos pusės įeinama į pomidorų, iš kitos – į agurkų dalį.

Scroll to Top