Ką būtina žinoti prieš atliekant renovaciją?

Šiandien vis daugiau daugiabučių ir net privačių namų gyventojų pasiryžta renovacijai. Pavasaris yra tas metas, kai daryti namų atnaujinimo darbus yra patogiausia. Tuomet vasarą jau galima mėgautis gražiu namo fasadu ir dar geresne izoliacija nuo gamtos veiksnių. Tad renovacijos nauda yra nepaneigiama.

Pirmiausiai renovacija yra atliekama dėl namo šiltinimo ir jo funkcijų gerinimo, o tik antroje vietoje ateina eilė grožiui kurti.

Pirmiausiai reikia pasirengti namo renovacijos planą su konsultantais – tiek architektais, tiek inžinieriais, elektrikais ir net asmens padėsiančio spręsti teisinius klausimus. Pastarasis reikalingas tais atvejais, jei vienas ar keli iš namo gyventojų yra skolininkai ar nuomininkai ir dėl jų vilkintųsi renovacijos sutarties pasirašymas.

Taip pat būtina gauti namo bendrijos leidimą daryti renovaciją. Be jų sutikimo jokie veiksmai su namu negali būti atliekami. Renovacijos etapai turi būti atliekami itin kruopščiai. Taip pat pasidomėkite dėl renovacijos finansavimo, kuris yra suteikiamas tam tikriems darbams.

Taigi, pirmiausiai turi būti parengiami projektai:

  • Investicinis
  • Techninis
  • Projektas dėl finansavimo.

Jau perėjus prie statybos darbų pradžios, jie pradedami vykdyti. Skelbiamas konkursas darbų rengimui. Tam reikalinga tinkamai pateikti konkurso dokumentus.

 

Labai svarbu po konkurso atlikti darbų vykdymo kontrolę. Šiandien žinomas ne vienas atvejis, kai namo renovacija atliekama prastai,  su brokais. Jau po metų ar dviejų pradeda matytis akivaizdžios darbų klaidos.

Jeigu daugiabutis savarankiškai kuria renovacijos planą, siūlome pagalbos jį ruošiant kreiptis į Aplinkos ministeriją arba susisiekti su kitais jau renovaciją atlikusiais objektais, šie turėtų pasidalinti su jumis šiais projektais ir pagal sėkmingus jų pavyzdžius galėsite sukurti unikalų savo namo renovacijos projektą.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top