Darbas statybos sektoriuje (Norvegija)

Norvegija – šalis, kurioje gyvena nemaža dalis mūsų tautiečių. Čia darbus randa tiek kvalifikuoti specialistai, tiek ne. Statybų sektorius šioje šalyje yra itin išvystytas, tas naujų darbuotojų čia reikia visada. Į statybų įmones priimami tiek sertifikuoti profesionalūs specialistai, tiek koleginį išsilavinimą turinys inžinieriai. Turint išsilavinimą Norvegijoje lengviau rasti gerai apmokamą darbą, sunkiau galbūt tiems, kurie neturi pažinčių. Bet jeigu svarstote apie galimybę gyventi ir dirbti Norvegijoje statybų sektoriuje, tuomet turėtumėte turėti šiek tiek žinių apie specialistų poreikį, galimybes ir atlygį.

Dažniausiai norvegai ieško šių sričių specialistų:
statybos įrenginių montuotojų ir operatorių;
suvirintojų, kalvių dirbančių su metalu;
stalių;
santechnikų;
mechanikų;
elektrikų;
inžinierių dirbančių su statybos, kelių, vandens nuotėkų tvarkymu.

Reikalavimai darbuotojams:
Dažniausiai reikia mokėti norvegų kalbą, kadangi retas norvegas su jumis kalbės ir tarsis dėl objektų anglų kalba. Todėl norvegų kalbą mokėti privaloma. Tačiau jeigu dirbsite lietuvių įmonėje, jums kalbos barjero neteks patirti, nebent bendraujant su vietiniais. Taip pat darbdaviams reikia pateikti liudijimą, kad turite žinias ir įgūdžius dirbant su specialia technika, kadangi darbo sauga yra privaloma.

Kaip rasti darbą ir kokia laukia alga?
Norvegijoje darbą galima rasti, kaip ir pas mus, per įvairius darbo skelbimų portalus. Tik būtina žinoti kokioje srityje norite dirbti, o dar geriau būtų jei žinotumėte regioną. Taip pat darbą galite rasti per rekomendacijas arba pažįstamus, kurie jau dirba statybų sektoriuje. Paklauskite savo draugų, galbūt jie gali jums parūpinti darbą Norvegijoje. Galiausiai, galite kreiptis į įdarbinimo agentūras, tačiau jos pasiims jūsų dalį atlygio, bet tuomet užtikrintai žinosite, kad darbą jau turite. Tik svarbu, kad pasirinktumėte tikrai patikimą agentūrą, o ne apgavikus, kurie gali jumis pasinaudoti.

Atlyginimas Norvegijoje išties geras, minimalus kvalifikuoto darbuotojo valandos užmokestis yra 182 kronos, nekvalifikuotieji gauna 164, nekvalifikuoti, bet turintys darbo patirties gauna 171 kronas, o jaunesnis nei 18 metų asmenys – 110 kronas per valandą. O darbo sąlygos nesvarbu ar nuolatinis darbuotojas, ar ne – visiems vienodos.

Jeigu planuojate gyventi ir dirbti Norvegijoje žinokite, kad čia maisto ir pragyvenimo kainos yra gana aukštos tad pirmuosius metus kol įsitvirtinsite tikriausiai turėsite prašyti savo artimųjų paramos. Tačiau įvairios siuntos į Norvegiją yra pigios, todėl jūsų artimieji jums galės atsiųsti ne tik maisto, alkoholinių gėrimų, bet ir drabužių ar pinigų.

Scroll to Top