darzo planavimas

Naujas sezonas darže: kaip jam pasiruošti?

Naujas sezonas darže prasideda kovo mėnesį, nors žemę dar kausto įšalas, bet darbų jau yra nemažai, kuriuos  galima atlikti šį mėnesį. Pirmiausia, reikia  pasirūpinti visoms reikalingoms sėkloms bei indais į kuriuos sodinsite sėklas, pikuosite daigelius ir nusipirkti kokybiškos žemės. Siekiant greitesnį sėklų dygimą, jas galima daiginti. Kovas- tinkamas laikas, pasirūpinti gėlėmis, pats metas apžiūrėti ir pradėti daiginti begonijų, jurginų gumbus bei kardelių svogūnėlius.

Daržo planavimas

Daržo išplanavimą patartina apgalvoti  kol dar sezonas neįsibėgėjo, suplanuoti kur bus sodinamos daržovės ir tam tikros kultūros, kur bus formuojami  takeliai, būtina laikytis pagrindinių sėjomainos principų ir atsižvelgti į auginamų augalų poreikius. Po žiemos, kovo mėnesį reikėtų patikrinti šiltnamio karkasą ir jo dangą pagerinti šiltnamio dirvos kokybę ir apgalvoti kokią laistymo sistemą įrengsite.

Valgomosios morkos

Valgomosios morkos nėra reiklios šilumai, jauniems augaliukams nekenkia trumpalaikės šalnos. Drėgmė morkoms būtina dygimo metu, morkų sėklos smulkios ir dygsta lėtai, morkas galima auginti iš sėklų juostose. Intensyvaus šakniavaisių formavimo metu reikia pastovios drėgmės, o jeigu drėgmės perdaug, morkos skilinėja. Morkoms tinkamiausias priesmėlio ir lengvo priemolio dirvos.

Morkų veislės

Pagal tai, per kiek laiko morkos užauga, jos skirstomos į ankstyvasias, vidutinio ankstyvumo, vidutinio vėlyvumo ir vėlyvasias. Morkų veislės pagal šakniavaisių formą grupuojamos į tipus, labiausiai paplitusios šios veislės: amsterdan, nantes, santane, svalia ir kitos.

Kokių vitaminų yra morkose?

Morkose gauusu karotinoidų, vitaminų: B1, B2, PP, C, pantoteno rūgšties, flavonoidų, eterinio aliejaus ir šių mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies. Morkos turi antiseptinių savybių, morkų sultimis ir jų tarkiais gydoma nušalusi, nudegusi oda.

Scroll to Top