Ko nepamiršti įrenginėjant naujus namus

Lietuvoje statybų bumas nestoja. Nuolat augant naujo būsto paklausai, žmonės vis dažniau renkasi patys ne tik statyti, bet ir įrenginėti namus. Be abejo, dalinti patarimus individualiam projektui – sudėtinga. Dėl to, jog kiekvieni namų šeimininkai yra skirtingi, jų poreikiai  bei norai gali skirtis, tačiau yra tam tikros bendros žinios bei patarimai, kuriais vadovaujantis galima sutaupyti laiko ir pinigų bei išvengti vargo. Tad ko gi reikėtų nepamiršti, kada įrenginėjate naujus namus?

Garso izoliacija

Visų pirma, garso izoliacija yra be galo svarbi komfortui. Jeigu per sienas ir langus į vidų patenka triukšmas, jūs negalėsite ramiai miegoti, ilsėtis bei ramiai leisti laiką. Nuolat trukdys tiek pravažiuojantys automobiliai, tiek čiulbantys paukščiai ir t.t. Garso izoliacijai užtikrinti reikia tam tikrų sprendimų bei vengti tam tikrų sprendimų.

Pavyzdžiui, skardinis stogas skleidžia didelį garsą. Jeigu jūsų namas dengtas skardiniu stogu, jis skleis nemažą garsą visada, kada oro sąlygos nėra pačios ramiausios. Tam reikia stogą aprūpinti pakankamu izoliaciniu sluoksniu. Taip pat ir langai bei durys turėtų būti sandarūs bei tinkamai sudėti, kad nesigirdėtų tai, ko neturi girdėtis.

Kambarių planavimas

Keista, bet projektuodami namus patys, žmonės dažnai pamiršta elementarų dalyką – kambarių išdėstymo efektyvumą. Ar norite kiekvieną rytą būti pažadinti kaitrios saulės? Ar norite gyventi prie šalčiausios namo sienos? Tam reikėtų pasitikslinti, kuri namo pusė yra šiaurinė, kuri vakarinė ir galbūt šiek tiek rokiruoti planus, kad kasryt nereikėtų kankintis dėl karščio. Be abejo, nuo to apsaugo tinkamos žaliuzės, tačiau  vis vien, geriau apie tai pamąstyti prieš įrengiant būstą.

Miegamieji taip pat turėtų būti patraukti toliau nuo garsą skleidžiančių erdvių. Lovos pozicija miegamajame irgi yra svarbi.

Telefonas, internetas, televizija

Juoktumėtės ir nustebtumėte sužinoję, kaip dažnai namai įrengiami visiškai pilnai ir tik po to savininkai suvokia, jog pamiršo išvedžioti elektros bei kitus laidus. Dažniausiai tai atsitinka, kada viskas daroma savomis rankomis, tačiau vis vien, situacija – nemaloni. Kai kurie namai dabar savanoriškai pasirenka nevedžioti laidų, tačiau tai reta situacija.

Laidų vedžiojimo išvengti gali padėti bevielis internetas, bet jam puikiai talkins šviesolaidis. Po namus sklindantis Wi-Fi ryšys dabar yra neatsiejama būsto dalis. Kone pirmasis klausimas, ką užsukę į svečius šeimininkų klausia žmonės – „Koks Wi-Fi slaptažodis?“. Pasirūpinkite, kad ryšys pasiektų visas būsto dalis, nes prastas ir trūkinėjantis ryšys erzins kiekvieną dieną.

Naujam būstui nepamirškite viską paruošti taip, kad įsikėlus nebeliktų jokių neužbaigtų reikalų. Televizija, šviesolaidinį arba belaidį internetą užsisakykite dar prieš įsikraustydami.

Teritorijos ir būsto apsauga

Lietuvoje vagystės iš namų ir net statybų yra dažna ir nemaloni situacija. Nuo žalos patyrimo gana ženkliai apsisaugoti padeda apsaugos tarnybos. Jos turi ne tik galimybes greitai atvykti į vietą, tačiau ir prevencinę galią. Ilgapirščiai, pamatę, kad jūsų teritorija yra saugoma, apmąstys ar tikrai verta laužtis į tokią teritoriją.

Apsaugą taip pat sudaro ne tik saugos tarnybos paslaugos, tačiau ir signalizacija įsilaužimo atveju, domofonai arba vartai, tvoros, stebėjimo kameros. Naudingiausia apie tai pagalvoti prieš įsikeliant, mat saugūs namai – pagrindinis prioritetas.

Scroll to Top