AR KILIMINĖ DANGA VAIKO KAMBARYJE YRA TINKAMAS PASIRINKIMAS?

Pastaruoju metu vis daugiau diskutuojama, ar kiliminė danga vaiko kambaryje yra tikrai gera idėja. Vieni pastebi, kad bet koks kilimas kambaryje pirmiausia yra dulkių, jų erkučių, nešvarumų bei gyvūnų plaukų „magnetas“. Kiti pabrėžia, kad kiliminė danga yra šilta, jauki, maloni ir naudinga interjero detalė. Esant tokiai nuomonių priešpriešai, verta panagrinėti šį klausimą.

Vaikai dažniausia yra jautresni aplinkos poveikiui nei suaugę, todėl renkantis vaiko kambario grindų dangą reikėtų būti atidiems nagrinėjantis galimas alternatyvas. Akivaizdu, kad kilimas yra „minkštas“ pasirinkimas vaikams, kurie mokosi šliaužioti, vėliau vaikščioti. Taip pat mažyliui, besimokančiam vaikščioti, svarbu, kad grindys nebūtų slidžios, nes tai didina kritimo atvejų skaičių, kurių metu vaikas gali užsigauti. Be visa ko, kiliminė danga interjerui suteikia jaukumo, vizualiai “mažina” erdvę, slopina garsą ir saugo šilumą.

Tačiau faktas, kad kiliminė danga surenka dulkes, kitus alergenus ir netgi po valymo liekančius chemikalus, verčia sunerimti, nes ypač maži vaikai daug laiko praleidžia šliaužiodami, žaisdami ant grindų. Kita vertus, kiliminė danga tampa problema ir tuomet, kai vaikas yra pratinamas ant puoduko, ir ją tuomet reikia ypač dažnai plauti.

Sprendimą šioje diskusijoje galima rasti ne klojant visos kambario erdvės kilimine danga, o pasirenkant grindų dangą, ant kurios būtų galima patiesti minkštą kilimėlį vaikui.

Šioje situacijoje minkšti kilimėliai vaikams yra puiki alternatyva. Jie yra lengvai valomi, nekaupia tiek daug dulkių, o vaikui pasireiškus alergijai, kilimėlį lengvai galima išgabenti iš kambario, nekeičiant visos grindų dangos (priešingai kiliminės dangos atvejui).  

Pirmiausia, renkantis tokį kilimėlį reikėtų atkreipti dėmesį į medžiagas, iš kurių kilimėlis pagamintas. Medvilniniai kilimėliai yra universalūs ir labai lengvai valomi (kai kuriuos jų galima skalbti skalbimo mašinoje), austiniai kilimėliai originaliai ir puikiai atrodo kambario interjere, o avių vilnos kilimėliai yra minkščiausi ir šilčiausi. Kilimėlis vaikui sukuria puikią vietą žaidimams. Šiuo metu ypač populiarūs vaikų tarpe kilimėliai su mašinų magistralėmis, pasakų herojais, skaičiais, raidėmis, formomis. Šaunu, kai tokia kambario interjero detalė gali tapti ne tik žaidimų „scena“, bet ir lavinamaja priemone, per kurią vaikas gali mokytis, susipažinti su jį supančiu pasauliu. 

Nors yra daugybė vaiko kambario dekoravimo idėjų, kurios Jūsų mažylio kambarį paverstų nepaprastu ir patraukliu, tačiau minkšto kilimėlio vaikams įsigijimas yra puikus sprendimas, į kambario interjerą įnešantys spalvų, jaukumo, o vaikui suteikiantis daug džiaugsmo.

Scroll to Top