Miško kittimas

Taisyklingas miško kirtimas: kada reikia leidimo?

Miško kirtimas – išties nelengvas žingsnis, reikalaujantis tam tikrų žinių bei atsakomybės. O tiems, kurie bando išvengti įstatymų, gali kilti didelių nemalonumų. Tad ką privačių miškų savininkams reikia žinoti apie kirtimo leidimus? Pirmiausia, leidimai kirsti mišką yra išduodami savininkui arba jo įgaliotam asmeniui (tokiu atveju reikalingas notaro patvirtinantis įgaliojimo dokumentas). Leidimus parengia Valstybinės miškų tarnybos (trumpinys VMT) teritoriniai poskyriai. 

Atvejai, kai leidimų turėti nereikia

Miško kirtimas be leidimo tada, kai jo reikia, gali užtraukti atsakomybę, todėl prieš atliekant reikalingus darbus, būtina pasidomėti tuo metu galiojančiais įstatymais. Svarbu paminėti, kad yra keletas atvejų, kada leidimai kirsti mišką yra nereikalingi. Jokia paslaptis, kad miškų savininkai privalo savo nuosavybę prižiūrėti. Būtent tais momentais, kuomet miškas kertamas dėl priežiūros – leidimo nereikės. Pavyzdžiui, kai sanitariškai kertami vėjavartai ar sausuoliai, išskyrus tuos atvejus, kai gautą medieną norima parduoti. Turėkite omenyje, kad visuomet teikiant medieną rinkai, privaloma pranešti apie miško kirtimą. Specialaus leidimo nereikia ir tada, kuomet kertamos netvarkingos, užžėlusios ribinės linijos ar vykdomi jaunuolynų (iki 20 metų amžiaus medžiai) ugdymo kirtimai.

Reikalingi dokumentai leidimui gauti

Be asmens tapatybę patvirtinančio dokumento leidimui kirsti mišką reikia ir keleto kitų:

  • Miškotvarkos projektas. Tiesa, tiems, kurių turimas miško plotas nesiekia 3 hektarų ploto, šis projektas nėra privalomas. 
  • Pažyma apie nekilnojamąjį turtą bei kadastrinių matavimų byla. Šiuos dokumentus

išduoda registrų centras. 

  • Biržių atrėžimo planų dokumentai. Juose nurodomas kertamo miško plotas, pažymimos kirtimui numatytos linijos bei informacija apie kertamų medžių tūrį. Nuo ko priklauso kirtimų biržės? Nuo miško grupės, medžių rūšies ir jų amžiaus. Anksčiausiai galima pradėti kirsti ūkinių miškų baltalksnynus ir drebulynus, o vėliausiai kertami draustiniuose esantys ąžuolai bei pušys. 

Norint išvengti nemalonių situacijų ar net finansinių baudų, būtina pasirūpinti atsakingu miškų kirtimu ir nerizikuoti neturint leidimo. Svarbu suprasti, kad turint vienokią ar kitokią nuosavybę, tuo tarpu ir mišką, būtina laikytis numatytų taisyklių. Todėl turėdami miško plotą kartu su juo turite ir pareigas, kurias vykdyti būtina. 

Scroll to Top