TOP 6 Elektros instaliavimo patarimai

Kiekvieno būsto statybos prieina tašką kada būtina suplanuoti ir įrengti elektros instaliavimą. Tai svarbus ir neišvengiamas procesas norintiems mėgautis visais, šių laikų privalumais: šviesa ir kitais elektroniniais prietaisais. Pats elektros išvedžiojimo procesas nėra palyginus sunkus jei turima kokybiška įranga, tačiau norint viską padaryti taisyklingai, būtina išmanyti bei laikytis keletos taisyklių.

Kaip ir bet kokiam darbui, taip ir šiam, būtina kokybiška įranga, tokia kaip kabeliai, kištukiniai lizdai ar jungikliai. Visą tai turint galima pradėti šių komponentų išdėstymo planavimą. Pirmiausias darbas – suplanuoti, kur bus šviestuvų, baldų ir buitinės technikos lokacijos, kad pagal tai būtų galima numatyti kur ir kokios iškrovos kabeliai ir jungtys reikalingi specifinėse vietose. Atsižvelgiant į tai galima pradėti numatyti kur bus instaliuojami kištukiniai lizdai ir jungikliai.

  • Planuojant elektros linijas, pravartu nepamiršti, kad tokia buitinė technika kaip skalbimo mašina, indaplovė, krosnelė ir kt. naudoja daug energijos, todėl jiems būtina atskira elektros linija.
  • Įrenginėjant vonios kambarius, kur prognozuojamas didesnis drėgmės susikaupimas, rekomenduojami specialūs saugikliai, kurie apsaugotų sistemas nuo gedimų. 
  • Planuojant rozečių išplanavimą, derėtų numatyti kuo daugiau ir tinkamose vietose įrengtų rozečių tam, kad ateityje prailgintuvai būtų naudojami kuo rečiau. Taip pat, derėtų suplanuoti mažiausius atstumus nuo kištukinio lizdo iki elektros prietaiso, todėl rozetės turėtų būti išdėstytos taip, kad jų pakaktų visiems numatytiems įrenginiams bei daugiau.
  • Planuojant jungiklių lokacijas svarbu prisiminti, kad jungiklis turi būti nuleistos rankos aukštyje tam, kad jų naudojimas būtų patogus ir priimtinas kiekvienam.
  • Vėdžiojant laidus svarbu laikytis elektros linijų ir instaliacijos įrengimo taisyklių, kurios traktuoja kokiose vietose ir kokiu būdu laidai gali būti išvedžioti. Bendrai paėmus, svarbiausios taisyklės, kad laidai turi būti išvedžioti stačiais kampais, t.y. horizontaliai arba vertikaliai. 
  • Renkantis kabelius vedžiojimui, būtina išsirinkti tinkamus laidus, kurie atlaikytų bet kokį apkrovimą bei svarbiausia būtų tinkamai izoliuoti. 

Dažniausios instaliacijos klaidos, tai neteisingai numatytos rozečių lokacijos, jų kiekis bei netinkamai išvedžiotos kabelių linijos. Visa tai gali sukelti diskomfortą ateityje ar net iššaukti nelaimių, kurių metu gali būti sugadinti tam tikri elektros prietaisai ar gresti pavojus žmogaus sveikatai.

Taigi, elektros instaliavimas nėra pats sudėtingiausias būsto įrengimo procesas, tačiau ir jam reikalingos specialios tam tikros žinios bei patirtis. Norint viską padaryti savomis rankomis rekomenduojama apie tai pasidomėti ir viską daryti kokybiškai, laikantis tam tikrų taisyklių ir rekomendavimų, nes tik taip galima užtikrinti darbų kokybiškumą ateityje. Neturintiems daug patirties tokioje ar panašioje srityje patartina kreiptis į specialistus, kurie galėtų tinkamai išlapnuoti ir įrengti visą elektros išvedžiojimą greitai ir be jokių problemų. Ieškantiems naujų elektros energijos tiekėjų rekomenduojama pasidomėti jų siūlomomis kainomis, o tai paprasta padaryti aplankius myPlan internetinę svetainę.

Scroll to Top