medienos eksportas

Lietuviška ar užsienietiška mediena: ką renkasi lietuviai?

Medžio dirbiniai Lietuvoje yra labai populiarūs. Natūralu, kad dėl galimybės įsigyti žalias pigiau. Ne tik iš mūsų šalies verslininkų, kurie augina medžius, paruošia juos pervežimui, galiausiai, net gali apdoroti pagal poreikius, tačiau ir dėl užsienio verslininkų (ypač rytų Europos), kurie žaliavas parduoda dar pigiau nei mūsų šalies verslininkai.

Dalis statybinės medienos į Lietuvą atkeliauja iš medienos eksportą į Lietuvą vykdančių valstybių: Rusija, Baltarusija, Ukraina… Atvežama labai skirtingo tipo mediena. Net tokia, kurią mūsų šalyje įsigyti yra gana sunku.

Kaina – vis dar prioritetas

Kadangi medienos produkcija dažniausiai naudoja tam tikriems gaminiams kurti, natūralu, kad verslas visada stengiasi sumokėti kuo mažiau ir tuo pačiu gauti kuo daugiau. Tokiu atveju lietuviški medienos gaminiai finansine prasme apsimoka labiau, kadangi nereikia rūpintis jų atvežimu iki konkrečios vietos. Juolab, mūsų šalyje mediena apskritai yra gana pigi. Žinoma, kai kurie medžiai turi didesnę vertę nei kiti, tačiau galiausiai peržiūrint vidurkius ir lyginant su kitomis šalimis – medienos kainos Lietuvoje yra labai patrauklios verslininkams.

Ne tik mūsų šalies, tačiau taip pat ir užsienio, kurie kur kas aktyviau perka iš mūsų medieną bei jos gaminius nei mūsų šalies verslininkai iš kitų.

Medienos eksportas į Skandinavų šalis

Verta pabrėžti, kad nemaža dalis mūsų šalies medienos ir vietinių verslininkų medienos gaminių keliauja į Skandinavų šalis. Kodėl? Būtent dėl mažesnės kainos ir tuo pačiu labai geros kokybės. Mūsų verslininkai prekiauja tikrai tankia, geros kokybės, patrauklia mediena, kuri gali būti naudojama baldams gaminti. Dėl patrauklių sąlygų ir tuo pačiu mažų kainų ne viena žinoma, Skandinavų įmonė yra atidariusi fabrikus Lietuvoje. Tokiu atveju nebereikalingas net medienos eksportas, kadangi baldai gaminami „vietoje“.

Svarbiausia, kad galimybės įsigyti tai, ko reikia – plačios kaip kad niekada. Ir dažniausiai jokio skirtumo – iš kur yra mediena. Daugelių atvejų svarbiau yra jos tipas, taip pat – rūšis, tad perkant medienos gaminius tai visada turėtų būti prioritetas. 

Scroll to Top