Baterijų įkrovimo stotelių tipai ir priedai

Lietuvos didžiuosiuose miestuose galima pastebėti neįprastas dėžutes, kurios pažymėtos tam tikrais ženklais. Vieną kitą galima pastebėti ir važiuojant tarp miestų. Tiems, kurie dar tik spėlioja kas tai yra naudinga žinoti, kad tai – elektromobilių baterijų įkrovimo stotelės.

Baterijų įkrovimo stotelės

Kadangi mūsų šalyje daugėja registruojamų automobilių varomų elektra, suprantama, kad jų įkrovimui yra reikalingos krovimo stotelės. Jų pagalba elektromobilių baterijos yra įkraunamos ir automobilis vėl gali važiuoti. Tačiau dar neturintiems tokio automobilio kyla nemažai klausimų, kuriems neturint atsakymų susilaikoma nuo elektromobilio įsigijimo. Tad būtų naudinga žinoti, kad įkrovimo stotelės yra kelių tipų.

  • Lėto krovimo;
  • Vidutinio krovimo;
  • Itin greito įkrovimo stotelės.

Lėto krovimo ar vidutinio įkrovimo stotelės dažniau yra naudojamos namuose, biurų kiemuose. Susimontavus tokią stotelę elektromobilio baterijų krovimui namuose sutaupoma nemažai lėšų. Baterijos įkraunamos lėtai tačiau pigiau, skaičiuojama pagal esamą elektros tarifą ar biure. Įprastai, tokių stotelių pagalba elektromobilių baterijos yra įkraunamos per 12-15 ar ilgesnį laiką. Krovimas priklauso nuo stotelės galingumo ir elektromobilio baterijos talpos.

Itin greito įkrovimo stotelės dažniau montuojamos prekybos centrų auto stovėjimo aikštelėse, įmonių auto ūkio teritorijoje, įvairiuose verslo objektuose. Tokių stotelių pagalba įvairių elektromobilių baterijos yra įkraunamos itin greitai. Nors tai nėra praktiška žvelgiant į baterijos tarnavimo laiką, taip jis mažinamas, tačiau esant poreikiui, vos per 30 minučių galima pilnai įkrauti savo elektromobilį. Tai, labiau aktualu tiems, kurie nuvažiuoja didelius atstumus ir išsikrovus baterijai pusiaukelėje tenka ją vėl įkrauti kelionės pratęsimui.

Vien stotelių įkrovimui nepakanka

Svarstantiems kokią stotelę užsisakyti ir susimontuoti namuose naudinga žinoti, kad vien stotelės nepakaks. Tam, kad saugiai įkrauti elektra varomo automobilio bateriją Jums teks įsigyti ir įkrovimo laidą. Priklausomai nuo turimo elektromobilio markės Jums gali prireikti 1 tipo arba 2 tipo krovimo laidas. 

  • 1 tipo krovimo laidas skirtas krovimui iki 7-7,5kW. Jie naudojami Azijoje ar Šiaurės Amerikoje gamintų automobilių baterijų įkrovimui. Tad akivaizdu, kad prieš įsigyjant elektromobilio laidą krovimui teks atidžiau susipažinti ir su šia informacija;
  • 2 tipo laidas yra naudojamas Europoje gamintų elektromobilių baterijų įkrovimui. Jai galima krauti iki 22-23kW, kas baterijas leidžia pakrauti greičiau nei pirmo tipo laidas. Itin greitam įkrovimui yra privalomi įvadai, kurie taip pat turi savo ženklinimą. Dažniausiai naudojama jungtis yra CCS arba CHAdeMO. Ankščiau dar buvo galima sutikti ir tik Tesla automobiliams skirtų Supercharger įvadų. Tačiau šiuo metu šios rūšies galima rasti vis rečiau.

EV įkrovimo laidų bei stotelių galima įsigyti ir Lietuvoje, užsisakyti ir įrengimo paslaugą. Tad svarstantiems ar verta įsigyti elektromobilį atsakymas – verta.

Scroll to Top