Kada reikalingas statybos įstatymas

Kada reikalingas statybos leidimas?

Statybos visus žmones dominanti tema, nes kiekvienas norime turėti gražius namus, gerai gyventi ir prižiūrėti savo namą ar terasą ir tai yra visiškai normalu.

Kokių dydžių pirtims ir rezidencijoms leidimo nereikia? Ar yra koks nors teisės aktas, kurį reikia skaityti?

Visiems pastatams reikalingi leidimai, net lauko tualetai ar šiltnamiai yra statiniai, kuriems pagal įstatymus reikalingi leidimai. Supaprastinkite projektą iki 80 kvadratinių metrų. Nereikia nuolatinio komiteto, sąlygų, bet vis tiek reikia tartis su vyr. architektas. Šio supaprastinto projekto kaina prasideda nuo 150 eurų. Rezidencija taip pat gali būti sumažinta iki 80 kvadratinių metrų. Jeigu statote rajone, pastatams iki 50 m2 (I grupės nesudėtingas statinys) nereikalingas projektas ir leidimas statybai. Statant miesto teritorijoje, reikia suderinimų savivaldybėje. Bet kokio ploto gyvenamajam namui reikia projekto ir leidimo statybai.

Sklypo aukštų plane aiškiai nurodytos konkrečios skirtingų asmenų valdomos žemės dalys.Panaudos sutartyje numatyta panaudos gavėjo teisė vykdyti statybos projektus bei patikslinama panaudos gavėjo valdoma sklypo dalis. Tačiau nekilnojamojo turto registre yra nenustatyti kadastro duomenys apie išorines sklypo ribas.

Ar tokiu atveju pagal sutartą statybos projektą galima gauti statybos leidimą?

Prašyme pateikti duomenys netikrinami, o atsakymas rengiamas remiantis pateiktais duomenimis. Asmeniui pateikus papildomos informacijos apie konkrečius, prašyme nenurodytus faktus, Nacionalinio teritorijų planavimo ir statybos priežiūros biuro (toliau – Priežiūros biuras) prie Aplinkos ministerijos konsultacijų turinys gali keistis. Atsižvelgdami į paklausime nurodytą informaciją ir nurodytų teisės aktų nuostatas manome, kad bendruoju atveju Statybos įstatymas ir jo poįstatyminiai teisės aktai nedraudžia, kad statybą leidžiantis dokumentas būtų išduotas statiniams suprojektuotiems per kelis žemės sklypus, kai statytojas tuos žemės sklypus valdo nuosavybės teise arba valdo ir naudoja kitais Lietuvos Respublikos įstatymų nustatytais pagrindais ir atitinkama statyba šiuose žemės sklypuose yra galima ir nebus pažeidžiami galiojančių teritorijų planavimo dokumentų sprendiniai. Tuo pačiu pažymime, kad įgyvendinant tokį projektą per kelis žemės sklypus gali iškilti problemų nustatant žemės sklypo užstatymo tankį ir intensyvumą, atliekant statinio kadastro duomenų bylos formavimą, atliekant statybos užbaigimo procedūras (jei nebus pateikta statinio kadastro duomenų byla), atliekant statinio registravimą Nekilnojamojo turto registre. Nuosavybės dokumentas (atkreipkite dėmesį, koks žemės naudojimo būdas ir pobūdis? Kokie yra sklypo naudojimo apribojimai, servitutai?), sklypo planas (svarbu – apsaugos zonos, apribojimai, servitutai per sklypą), topo nuotrauka gali ir nebūti, detalusis planas (jei jis buvo rengtas, būtina atkreipti dėmesį į pagrindinį ir inžinerinį brėžinius. Jei nebuvo rengtas, pasižiūrėkite pagal sklypo vietovę galiojančius bendruosius, specialiuosius planus. Jų ieškoti reikėtų internetiniame savivaldybės puslapyje, kuriai priklauso jūsų sklypas.

Į ką atkreipti dėmesį perkant sklypą?

Bendra informacija yra rekomendacinio pobūdžio.

  • Sklypo VIETA yra vienas esminių dalykų, nustatančių sklypo vertę.
  • Perkant sklypą reikia įvertinti:
  • koks susisiekimas su miestu?, kokia privažiavimo kelių būklė statybiniai tecnikai, statybos laikotarpiu, kokios kelio perspektyvos gyvenant žiemą ar rudenį?, kur yra artimiausia darželis, mokykla, ar kursuoja viešasis transportas, kur artimiausia parduotuvė?
    O kas toliau?

Derinu jau Statybos darbų ir civilinės atsakomybės privalomąjį draudimą (Manau rinksiuosi interrisk, nes jie paskaičiavo normaliausią pasiūlymą)
Konstruktorius paruošė pamatų projektą, derinuosi su būsimais statybininkais (turiu tris atsirinkęs).
Dar mastau pakelti sklypą, kad namas neliktų duobėje, bet visi darbai gali pristoti nuo orų sąlygų:) Kol kas kriulių kiekis nenormaliai didelis.

Scroll to Top