Viskas apie darbuotojų rankų apsaugą

Daugelyje pramonės šakų darbuotojams nuolat kyla rimtas pavojus susižeisti rankas. Naudodami tinkamai ir optimaliai parinktas rankų apsaugos priemones, darbuotojai gali efektyviai apsisaugoti nuo daugelio pavojų, iškylančių darbo metu. Tačiau norint, kad darbo pirštinės būtų efektyvios, funkcionalios ir veiksmingos, būtina žinoti galiojančius sveikatos ir saugos standartus bei reglamentus šioje srityje. Europos teisės aktai aiškiai apibrėžia reikalavimus asmeninėms rankų apsaugos priemonėms. Taigi kuo jos turėtų pasižymėti?

Kada reikia saugoti darbuotojų rankas ir kaip pasirinkti tinkamą apsaugą?

Poreikis naudoti apsaugines pirštines iškyla beveik visose pramonės šakose. Darbines pirštines galima naudoti ir namuose, atliekant įvairius pavojingesnius darbus. Pareiga užtikrinti optimalią darbuotojų rankų apsaugą tenka darbdaviui. Tačiau norint veiksmingai apsaugoti darbuotojų rankas, jis turi žinoti, kada tokia apsauga yra būtina. Labai svarbu atsižvelgti į rizikos veiksnius, būdingus konkretaus darbuotojo darbo specifikai. Tuo remiantis galima ne tik suprasti, ar reikalinga rankų apsauga, bet ir kokias apsaugos priemones naudoti. 

Renkantis optimalias darbuotojų rankų apsaugos priemones, reikia atsižvelgti į pavojų, patiriamą konkrečioje darbo vietoje. Taip pat reikia atsižvelgti į žalingo veiksnio dažnį ir intensyvumą. Taip pat svarbu atliekamo darbo pobūdis, t. y. užduočių sudėtingumo laipsnis, tikslumo ar tvirto sukibimo poreikis. Tai lemia konkretaus pirštinių modelio dizainas ir tipas.

Kaip efektyviai apsaugoti darbuotojų rankas?

Apsauginių ir darbo pirštinių pasirinkimas labai platus. Dėl tokios plačios pasiūlos nesunku pasirinkti tinkamą rankų apsaugą kiekvienai situacijai ir darbo vietai bei atsižvelgiant į grėsmės tipą. Tačiau tam, kad nepasiklystumėte siūlomų prekių gausoje, reikia šiek tiek daugiau žinoti apie pirštines: kokie jų tipai, iš ko jos pagamintos, nuo kokių rizikos veiksnių apsaugo efektyviausiai ir pan.

Scroll to Top