Ką reikia žinoti, jei norite lauko terasą įrengti pats?

Šiltą vasaros naktį vien sėdėjimas terasoje yra nuostabus jausmas. Jums net nereikia niekur važiuoti – vietoj to galite pasikviesti svečių, nes namai su terasomis yra dažniau lankomi. Tačiau prieš sėdėdami ant kėdės ir patogiai, turite pereiti keletą medžiagų pasirinkimo ir lauko terasos įrengimo etapų.

  • Terasos paprastai įrengiamos ant polinių pamatų. Jie gali būti skirtingų tipų. Varžtų pagrindas yra labai populiarus, o plastikinių vamzdžių betono išpiltų polių pamatų kaina yra mažesnė. Sunkesnėms (uždengtoms) ir aukštesnėms terasoms, tokioms kaip šlaitai, verta naudoti 150 mm skersmens vamzdžius, 100 mm skersmens vamzdžio pakanka patenkinti lengvos terasos poreikius.
  • Vamzdis įkasamas  kietame grunte. Jis turėtų būti bent 50 cm. Idealus pasirinkimas yra laidojimas 1,2–1,5 metro gylyje, tai yra teorinis užšalimo gylis Lietuvoje. Nors taip būna retai, kas gali žinoti, taip gali atsitikti. Greičiausias būdas kasti skylę – naudokite žemės grąžtą.

Sujungus vamzdžius, pilamas betonas, o apačioje galima padėti akmenis, kad sumažėtų betono kiekis. Dažniausiai yra metaliniai strypai. Galima išgręžti skyles ir pritvirtinti strypą inkaro blokais. Armatūros skersmuo priklauso nuo histerezės aukščio, jei aukštis neviršija 6 cm, reikalingas mažiausias skersmuo 10 mm. Kai aukštis yra 6-12 cm, reikia 12 mm skersmens strypo. Jei aukštis yra iki 25 cm, strypo skersmuo yra 14 mm. Strypas turi būti visiškai vertikalus, nes priešingu atveju jis ir toliau bus išardomas išcentrine jėga. Apvadai bus dedami ant plokštės ir geriausia juos tvirtinti iš viršaus varžtais.

  • Terasą galima įrengti ant tvirto pagrindo, pavyzdžiui, tinka net plokščias stogas. Tokiu atveju ant jos uždedama reguliuojama koja su plačiu pagrindu. Įrengdami terasas ant žemės, pirmiausia iškaskite bent 20 cm dirvožemio, užpilkite žvyro sluoksnį ir sutankinkite. Žvyras filtruoja vandenį ir žiemą užšaldo tikrąsias terasas. Jei gruntinio vandens lygis yra aukštas arba visas žvyro sluoksnis yra prisotintas, jį reikia sutirštinti arba nusausinti. Paprastai reguliuojamos kojos dedamos ne tiesiai ant žvyro, o dedamos ant šaligatvio plytelių.

Kiekvienas norime lauko terasos, tačiau turime nuspręsti, ar galime ją patys pasistatyti taip, jog ji mums tarnautų daugelį metų. Visuomet geriausia kreiptis į specialistus ir jie patars ir įrengs terasą taip, kaip geriausia ir tinkamiausia.

Scroll to Top