Pasiruoškite sėjimo sezonui iš anksto

Žiema – pats metas daržininkui ir gėlininkui peržvelgti savo turimas sėklas, patikrinti jų galiojimo laiką, suplanuoti artėjančio sezono sėją ir pasiruošti sėjimui. Yra galimybė sodininkystės parduotuvėje arba turguje įsigyti jau užaugintų daigų, bet sėti patiems yra daug smagiau.

Pirmasis sėjimas į daigyklas vyksta jau vasario mėnesį, o pagrindinis kovo-balandžio mėnesiais. Pateiksime trumpą atmintinę sėkmingam daiginimo sezonui.

Tinkama daigykla

Pirmiausia turėtumėte pasirūpinti jums patogiausia daiginimo priemone. Daigyklų būną įvairių: paletinių, daigyklų su dangčiu, šildomų daigyklų, durpinių daigyklų. Gausų daigyklų pasirinkimą rasite toliau pateiktoje nuorodoje: https://laistymoiranga.lt/daiginimo-iranga.

Kai kurie naudoja savadarbes daigyklas iš panaudotų grietinės indelių. Daigus taip pat galima auginti kiaušinių lukštuose, su kuriuo vėliau galima sodinti tiesiai į žemę. Kiaušinio lukštas pasižymi greitu suirimu ir pasitarnauja kaip kalcio trąša.

Kokybiška žemė sėjimui

Daigai yra jautrūs ligų sukėlėjams, todėl geriausia įsigyti sterilų žemės mišinį. Rinkitės lengvą mišinį praturtintą kompostu. Dažniausiai parduotuvėse galite rasti žemės, skirtos sėjimui. Sėjant žemė turi būti drėgna, bet nepermirkusi, kad nesusidarytų pluta žemės paviršiuje. Daigams reikia purios žemės, kad šaknys galėtų kvėpuoti.

Pasėjus, daigyklą pridenkite, kad būtų palaikoma drėgmė, tačiau nepamirškite kasdien atidengti ir išvėdinti, kad žemė nepelytų.

Daigams išpikuoti galite rinktis komposto arba juodžemio mišinį.

Pasinaudokite informacija ant sėklų pakuotės

Dažniausiai ant sėklų pakuotės nurodomas sėjimo laikas. Net jei galima sėti sėklas tiesiai į dirvą, kambaryje išauginti daigai tvirtesni ir lengviau prigyja perkelti į nuolatinę vietą po paskutinių šalnų. Į dirvą galima sėti tokias greitai dygstančias daržoves, kaip morkos, žirniai, pupelės, burokėliai ir kt.

Taip pat atkreipkite dėmesį į sėklų galiojimo laiką, nurodytą pakuotėje. Daigumui išsaugoti sėklas reikia laikyti tamsioje ir sausoje vietoje.

Sodinukams reikalinga šviesa

Tinkamiausia vieta daigams auginti – pietinė palangė. Daigams reikia 12-14 val. šviesos, o saulės trūkumą galite kompensuoti pakabindami augimo lempas.

Tręškite daigus

Pradėjusiems lapelius auginti daigams reikia ,,maisto’’. Įsigijus trąšas daigams, neišmeskite pakuotės, nes ant jos nurodyta tinkama trąšų dozavimo norma. Daigams skirtose trąšose turi būti didesnis kiekis azoto, skatinančio žaliosios masės augimą.

Daigų grūdinimas

Prieš perkeliant į nuolatinę vietą, daigus reikia pradėti grūdinti išnešant į lauką arba praveriant langą ir kasdien ilgiau palaikant. Kitaip, į lauką perkelti daigai gali neišgyventi orams staiga atvėsus.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt kamtoreikia.lt tnews.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top